Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΤΡΟΧΙΕΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΙ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΤΟΤΑΙΝΙΑ 2 ( ΠΟΙΜΕΝΙΚΟ ΕΙΔΥΛΛΙΟ )

 Ο αγαπητικος της βοσκοπουλας
Αγαπητοι φιλοι του Θεατρου στο Ραδιοφωνο καλημερα σας. 
Στα πλαισια του τρεχοντος αφιερωματος σε θεατρικα με παραλληλη πορεια σε Ραδιοφωνο και Κινηματογραφο αναρτουμε σημερα το δραματικο ειδυλλιο «Ο αγαπητικος της βοσκοπουλας». 
Στο συγκεκριμενο εργο ενας πλουσιος τσελιγκας ζητα σε γαμο μια ομορφη βοσκοπουλα που του θυμιζει ένα νεανικο του ερωτα, αγνοωντας ότι προκειται για την κορη της παλιας αγαπημενης του. Εκεινη όμως αντιτιθεται στην ιδεα του γαμου καθως αγαπα ένα φτωχο χωρικο. Το πασιγνωστο αυτό εργο του Δημητριου Κορομηλα υπηρξε εξαιρετικα δημοφιλες όχι μονο στο σανιδι αλλα και στο σινεμα αφου διασκευαστηκε για την μεγαλη οθονη 4 φορες (μαλλον τις περισσοτερες από οποιαδηποτε άλλο θεατρικο). Πολλες είναι οι πρωτιες που χαρακτηριζουν τις εκαστοτε κινηματογραφικες αποδοσεις του.
   Η αρχη εγινε μολις το 1932 με μια ταινια που αποτελει την πρωτη ομιλουσα που γυριστηκε στην Ελλαδα. Κατοπιν ντουμπλαριστηκε σε στουντιο του Βερολινου και προβληθηκε με μεγαλη επιτυχια επι 4 συνεχεις εβδομαδες φτανοντας τα 60.000 εισιτηρια,αριθμο ρεκορ για εκεινη την εποχη. Σκηνοθετης της ο Δημητρης Τσακιρης και πρωταγωνιστες οι Νινα Αφεντακη και Μανος Κατρακης.
Στη συνεχεια εχουμε την σπανια περιπτωση της εμφανισης του ιδιου εργου σε δυο διαφορετικες ταινιες την ιδια χρονια,αφου το 1955 «Ο αγαπητικος της βοσκοπουλας» προβαλλεται ταυτοχρονα σε δυο βερσιον. Στην ταινια που σκηνοθετει ο Ντινος Δημοπουλος πρωταγωνιστουν η Χριστινα Συλβα και ο Κωστας Κακκαβας,ενώ στην εκδοχη του Ντιμη Δαδηρα το ερωτευμενο ζευγαρι ερμηνευουν οι Αλικη Βουγιουκλακη και Ανδρεας Ζησιματος. 
Επισης σε αυτές πραγματοποιουν την πρωτη τους συμμετοχη ο σημαντικος δ/ντης φωτογραφιας και μετεπειτα σκηνοθετης Ντινος Κατσουριδης(Δημοπουλος) και ο γνωστος ηθοποιος Σπυρος Καλογηρου(Δαδηρας).

Τον επομενο χρονο γυριζεται μια ακομη κινηματογραφικη εκδοχη του εργου από τον Ηλια Παρασκευα,η οποια αποτελει την πρωτη εγχρωμη ταινια του ελληνικου σινεμα και την πρωτη εμφανιση στο πανι του Δημητρη Παπαμιχαηλ.

«Ο αγαπητικος της βοσκοπουλας « ηχογραφηθηκε για την Κρατικη Ραδιοφωνια τρεις φορες: 
Το 1954 σε σκηνοθεσια Ιωνα Νταιφα με τους Ναντια Χωραφα και Νικο Τζογια, το 1955 σε σκηνοθεσια Πελου Κατσελη με τους Ελενη Νενεδακη και Νικο Χατζισκο και το 1976.



estragon

Δεν υπάρχουν σχόλια: