Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

ΘΕΟΦΑΝΩ ΤΟΥ ΤΕΡΖΑΚΗ

Η "Θεοφανω" αποτελει το τριτο χρονολογικα και ωριμοτερο εργο της βυζαντινης τριλογιας του Αγγελου Τερζακη. Τυπωθηκε σε βιβλιο το 1953,μεταδοθηκε απο την Κρατικη Ραδιοφωνια το 1954 και ανεβηκε για πρωτη φορα στη σκηνη του Εθνικου Θεατρου το 1956.
Επισης παιχτηκε στη Ροτοντα Θεσσαλονικης σαν εναρκτηριο εργο στις Καλλιτεχνικες Εορτες Θεσ/νικης- τα μετεπειτα Δημητρια-το 1958.Τελος παρουσιαστηκε εκ νεου στην πρωτη κρατικη σκηνη της χωρας το 1971. 
Συμφωνα με την κριτικη της εποχης,στο συγκεκριμενο εργο η διψα για εξουσια και η διψα για σωτηρια της ψυχης φερνουν αντιμετωπους τρεις ανθρωπους που η ιστορια τους διαλεξε για φορεις της.Την αυτοκρατειρα Θεοφανω,τον θρησκοληπτο ανδρα της Νικηφορο Φωκα και τον εραστη της Ιωαννη Τσιμισκη. Η αδιστακτη Θεοφανω θα ξυπνησει την φιλοδοξια στον Τσιμισκη και θα του εμπνευσει το φθονο για τον συζυγο της. Ο Τσιμισκης ομως που εχει καταλαβει τον ανικανοποιητο και φιλοδοξο χαρακτηρα της,μολις φτασει στο σκοπο του και δει να ανοιγεται εμπρος του ο δρομος για τον θρονο του Βυζαντιου,της στερει πρωτα την εξουσια και στην συνεχεια ακομη και την ελευθερια της. 
Ο συγγραφεας σημειωνε,μεταξυ αλλων στο προγραμμα της πρωτης παραστασης του "Εθνικου": "Ειναι παρατηρημενο πως οσοι γοητευονται απο το δραματικο επεισοδιο της Βυζαντινης Ιστοριας που εχει ως ηρωες του τον Φωκα,τον Τσιμισκη και τη Θεοφανω,δινουν την κεντρικη θεση στον πρωτο,το θυμα. Ωστοσο τον υπογραφομενο τον κεντρισε απο την αρχη η διαθεση να σκυψει πανω στο δραμα οχι του θυματος αλλα του ενοχου". Και το ενοχο προσωπο δεν ειναι αλλο απο την ηρωιδα της τραγωδιας,την Θεοφανω. Ο Τερζακης προσπαθησε να δραματοποιησει τη συνδεση του ελληνικου πολιτισμου,το κλασσικο με το ρομαντικο,τον Ευριπιδη με τον Σεξπηρ, την Θεοφανω με την Λαιδη Μακβεθ, τον Φωκα με τον Ριχαρδο Β' και τον Τσιμισκη με τον Κασσιο.
Ολοι τους ειναι θυτες και θυματα,αγιοι και κολασμενοι ταυτοχρονα. 
Η παρουσα αναρτηση δεν προερχεται απο την ραδιοφωνικη εκδοχη του εργου αλλα αποτελει ηχογραφηση της παρασταση του Εθνικου το 1971.
Η σκηνοθεσια ειναι του Κωστη Μιχαηλιδη, ενω τους πρωταγωνιστικους ρολους επωμιζονται οι: Ελενη Χατζηαργυρη (Θεοφανω), Στελιος Βοκοβιτς (Ν.Φωκας) και Νικος Τζογιας (Ι.Τσιμισκης). 
Το καστ συμπληρωνεται απο τους : Φοιβο Ταξιαρχη, Βασιλη Παπανικα, Μαρια Σκουντζου, Νικο Παπακωνσταντινου, Χριστινα Κουτσουδακη, Δημητρη Βεακη, Νικο Δενδρινο, Τακη Βουλαλα, Κωστα Φραγκοπουλο, Μιχαλη Μαραγκακη, Χλοη Λιασκου, Λευκη Βεντουρατου, Τζενη Μιχαηλιδη, Νεφελη Ορφανου, Ρικα Σηφακη.


 
ΥΓ Να επιστησουμε τηνπροσοχη των φιλων του blog στο αυτονοητο γεγονος οτι η ηχητικη ποιοτητα μιας live θεατρικης παραστασης δεν μπορει να συγκριθει βεβαια με την ηχογραφηση σε ενα ραδιοφωνικο στουντιο. Στο σημειο αυτο εκφραζουμε τις θερμες ευχαριστιες μας προς τον Δημητρη Καλλιτση,για την καθοριστικη συμβολη του στην επεξεργασια του ηχου.Χαρη στην πολυτιμη βοηθεια του η τελικη ηχητικη ποιοτητα του εργου παρουσιαζει ιδιαιτερη βελτιωση σε σχεση με την αρχικη του μορφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: