Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ,του Μολιερου



 “Ο κατά φαντασιαν ασθενής” είναι το τελευταίο έργο του Μολιερου. Πρωτοπαίχτηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1673, μεσα στις Αποκριες. Στην τέταρτη κιόλας παράσταση του ο Μολιέρος, που έπαιζε το ρολό του Αργκαν, επαθε πάνω στην σκηνή μια αιμοπτυση. Τον μετέφεραν βιαστικά στο σπίτι του, κι εκεί ξεψύχησε ύστερα από λίγες ώρες.



Συχνά έχει ειπωθεί πως οι κωμωδίες του Μολιέρου-τουλάχιστον οι καλύτερες ανάμεσα τους-έχουν ένα βάθος δραματικό.”Ο κατά φαντασιαν ασθενής” αποκτά την σημασία αυτή για ένα πρόσθετο λόγο: κουρασμένος από μια μακροχρόνια πάλη με την αρρώστια του ο ποιητής, χωρίς να έχει χάσει την καλοκάγαθη μακροθυμία του, βάζει στα στόματα των ηρώων του ένα τελευταίο σχόλιο για το προσωπικό του δράμα. Διακόπτει για μια στιγμή την ξεγνοιασιά της κωμωδίας και μας δείχνει το πρόσωπο του, φωτισμένο από ένα χαμόγελο μελαγχολικό.

Η μελέτη του κεντρικού χαρακτήρα έχει δώσει λαβή σε διχογνωμίες. Τι ακριβώς είναι ο κ.Αργκαν ; Είναι άραγε ένας υποχόνδριος, ένας άνθρωπος που κατατρύχεται από την ψύχωση της αρρώστιας και που γίνεται γελοίος, όχι μονό από τις υπερβολές του αλλά και γιατί, αντίθετα από ότι ο ίδιος ισχυρίζεται,έχει μια σπάνια υγεία; Με αλλά λόγια, είναι αυτό που ο τίτλος λέει, ένας “κατά φαντασιαν” άρρωστος; ή μήπως –κι αυτό υποστηρίζεται από τους νεώτερους μελετητές- ο Αργκαν δεν είναι παρά ένας εγωιστής που θέλει να τον περιποιούνται και να απασχολούνται με αυτόν, όπως ο ίδιος απασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τον εαυτό του;



Απολαυστική η ερμηνεία του Κώστα Ρηγόπουλου ως πρωταγωνιστή, ενώ τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι: Κλεο Σκουλουδη, Ζωη Ρηγοπουλου, Φραγκουλης Φραγκουλης, Δημητρης Γεννηματας, Τζενη Σαμπανη, Γιωργος Κυριτσης, Κωστας Σιμενος, Ειρηνη Μαρκογιαννη και Κωστας Καστανας, σε σκηνοθεσια Κωστη Τσιανου.








1 σχόλιο:

amathes είπε...

Ευχαριστώ πολύ (και) για αυτό το έργο του Μολιερου!!