Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΕΡΜΑΝ ΣΟΥΝΤΕΡΜΑΝ



 


Die Ehre

What Money Cannot Buy


Το έργο ασχολείται με τη βασική ιδέα ότι δεν υπάρχει τιμή. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο στις 27 Νοέμβρη 1889.



Το έτος 1889 και την εποχή που ότι ερχόταν στην Ελλάδα από την Ευρώπη ήταν κάτι το ανώτερω, ο συγγραφέας Γεώργιος Η. Ησαΐας έγραψε το έργο "Η τιμή του Σούδερμαν" ως σάτιρα του έργου του Σούντερμαν.



Παίζουν οι ηθοποιοί: Ανθή Γούναρη, Ρίτα Μουσούρη, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Γιάννης Φέρτης, Κούλα Αγαγιώτου, Χρήστος Καλαβρούζος, Φραγκούλης Φραγκούλης, Πόπη Παπαδάκη, Ανδρέας Μπάρκουλης, Χρήστος Πάρλας, Γιώργος Μοσχίδης, Δάφνη Σκούρα, Ντίνος Καρύδης.





Χέρμαν Σούντερμαν (Hermann Sudermann, Μάτζικεν 1857 – Βερολίνο 1928). Γερμανός πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Κένιξμπεργκ (σημερινό Καλίνινγκραντ Ρωσίας) και εργάστηκε για λίγο ως δημοσιογράφος. Αναγνωρίστηκε ως συγγραφέας με τη δημοσίευση του μυθιστορήματος Κυρά της έγνοιας (Frau Sorge, 1887) και χάρη στη θριαμβευτική επιτυχία που γνώρισε η πρώτη παράσταση του θεατρικού του έργου Τιμή (Die Εhre, 1889).
Αν και κάποιοι κριτικοί αμφισβήτησαν την αξία του, ο Σ. θεωρείται ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος της νέας νατουραλιστικής σχολής της Γερμανίας και αυτός ο οποίος διέδωσε τον νατουραλισμό στη γερμανική μεσαία αστική τάξη.
Άλλα θεατρικά έργα του: Ρεγκίνα (1889), Μοριτούρι (1896), Η χαρά του να ζεις (Es lebe das leben, 1902), Η καλή φήμη (1913), Πατρίδα (Ηeimat) κ.ά. Εξέδωσε επίσης το μυθιστόρημα Το τραγούδι των τραγουδιών (Das hohe Lied, 1908), τη συλλογή διηγημάτων Εκδρομή στο Τίλσιτ (1917) κ.ά.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας, παιδιά! Σας ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς για όσα, τόσο γενναιόδωρα, μας προσφέρετε από τούτη την τόσο φιλόξενη γωνιά σας!

Ήθελα, μόνο, να ρωτήσω, το θεατρικό ''Πατρίδα'' του Σούντερμαν είναι, άραγε, αυτό, στο οποίο βασίσθηκε το σενάριο της ομότιτλης, πραγματικά συγκλονιστικής, σειράς (δύο ή τριών κύκλων), σε σκηνοθεσία του Edgar Reitz, την οποία ορισμένοι τυχεροί είχαμε την έμπνευση και την εύνοια να παρακολουθήσουμε από το κανάλι Πρίσμα + της πάλαι ποτέ Ε.Ρ.Τ. και στην οποία είχε συμμετάσχει και ο Νίκος Μαμαγκάκης, ερμηνεύοντας τον ρόλο ενός καθηγητή μουσικής ακαδημίας, αν θυμάμαι καλά, αλλά, κυρίως, συνθέτοντας πληθώρα δύσκολων μεν, αλλά εξαιρετικά ενδιαφερόντων μουσικών έργων για τις ανάγκες της σειράς;

Σάκης

HELLENIC Radio Theatre είπε...

Αγαπητέ Σάκη καλημέρα

δεν είχα δει τη σειρά αλλά μάλλον έτσι είναι όπως θα δεις στους συνδέσμους

http://www.imdb.com/title/tt0087400/fullcredits?ref_=tt_ov_st_sm



http://www.imdb.com/title/tt0087400/



καλά να περνάς

nikolaskoul