Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΓΕΡΜΑ ΤΟΥ ΛΟΡΚΑ




Γέρμα (1961) - Εθνικό Θέατρο: Κεντρική Σκηνή - Έλλη Βοζικιάδου (Μαρία), Άννα Συνοδινού (Γέρμα).



Υπόθεση: Το έργο αφηγείται την ιστορία μιας στείρας γυναίκας που ζει σε μια αγροτική περιοχή στην Ανδαλουσία στις αρχές της δεκαετίας του '30. Στα ισπανικά, Yerma σημαίνει "στείρα". Ο διακαής πόθος της για τη μητρότητα της γίνεται εμμονή και την οδηγεί τελικά σε ένα αποτρόπαιο έγκλημα, στο οποίο την ωθούν τα ήθη και τα πιστεύω της κοινωνίας της. Το έργο τελικά ασκεί κριτική στις κοινωνικές αυτές νόρμες.

Η Γέρμα ασχολείται με την απομόνωση, το πάθος και την απόγνωση, αλλά και με το γάμο, τη ζήλια και τη φιλία. Στην πλοκή του έργου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο κι οι κοινωνικές συνθήκες εκείνης της περιόδου.

Κύριοι χαρακτήρες
  • Γέρμα: Νεαρή γυναίκα παντρεμένη με τον Χουάν, έναν άνθρωπο που ο πατέρας της ήθελε να είναι ο σύζυγός της. Εγκλωβισμένη σε ένα γάμο χωρίς αγάπη, πιστεύει ότι ένα παιδί θα της φέρει τη χαρά που τόσο απεγνωσμένα επιδιώκει. Αισθάνεται άδεια και ανεκπλήρωτη χωρίς ένα παιδί, αλλά δεν είναι σε θέση να επιτύχει την ευτυχία με τον απόμακρο σύζυγό της.
  • Χουάν: Εύπορος κτηματίας και κτηνοτρόφος, σύζυγος της Γέρμα.
  • Βίκτωρ: Παλιός φίλος του ζευγαριού.
  • Μαρία: Νιόπαντρη φίλη της Γέρμα που έχει αποκτήσει μωρό. Προσπαθεί πάντα να φτιάξει το κέφι και να δώσει ελπίδα.
 
Παίζουν οι ηθοποιοί: Λυδία Κονιόρδου, Κωστής Καπελώνης, Μελίνα Μποτέλη, Κώστας Αποστολίδης, Μαρία Αλκαίου, Μαρία Κατσιαδάκη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Ισαβέλα Βλασσιάδου, Μελίνα Βαμβακά, Τίνα Αβαγιανού, Μαρίνα Υψηλάντη, Βάσω Σακελλάρη, Νανά Κακαβά, Πίτσα Καπιστινέα.
Μετάφραση: Αλέξη Σολωμού


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: