Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΚΑΤΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ ΤΟΜ ΣΤΟΠΑΡΝΤ



 

Artist Descending a Staircase - Tom Stoppard

Υπόθεση: Το έργο ξεκινά με τον ήχο που ακούγεται όταν ο καλλιτέχνης Donner πέφτει στις σκάλες. Οι άλλοι δυο συγκάτοικοι, Martello και Beauchamp, μπαίνοντας βρίσκουν τον πενηντάρη φίλο τους στο τέλος της σκάλας. Ο Beauchamp, που είναι καλλιτέχνης και έχει αφιερωθεί να καταγράφει με μαγνητόφωνο ήχους της καθημερινότητας εξετάζει την εγγραφή από την πτώση του νεκρού πλέον Donner. Οι δυο τους αποφασίζουν ότι κάποιος ξύπνησε τον φίλο τους και αφού τον οδήγησε στην άκρη της σκάλας τον έσπρωξε. Δεν περνά πολύ ώρα και ο ένας αρχίζει να κατηγορεί τον άλλο για τον φόνο. 
Ακολουθούν σκηνές από το παρελθόν, σε διάφορους χρόνους έως και πενήντα χρόνια πριν. Σε αυτές τις σκηνές του παρελθόντος οι τρεις φίλοι ακολουθούνται από μια τυφλή γυναίκα την Sophie.
Στη συνέχεια το έργο γυρνά στο παρόν. Το μυστήριο δεν μπορεί να λυθεί ακόμα από τους δυο φίλους. Όμως ο συγγραφέας προετοιμάζει το κοινό για την αλήθεια ...
Το κοινό (οι ακροατές) ακούνε το ενοχλητικό βούισμα μιας μύγας. Τελικά σε αυτή την λεπτομέρεια φαίνεται να βρίσκεται η απάντηση του μυστηρίου. Ο Donner ενοχλήθηκε στον ύπνο του από το βουητό της μύγα και σηκώθηκε να την διώξει. Αφοσιωμένος στο κυνήγι της δεν πρόσεξε στις σκάλες και έπεσε ....

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Αθανασόπουλος, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Μηνάς Χατζησάββας, Χρήστος Τσάγκας, Λουΐζα Μητσάκου.




Ο Sir Tom Stoppard (Tomas Straussler - 3 July 1937) είναι Βρετανός συγγραφέας που πήρε τον τίτλο του Sir το 1997. Έχει γράψει πολλά έργα για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το σινεμά και το θέατρο. Μερικά από τα έργα του είναι: Arcadia, The Coast of Utopia, Every Good Boy Deserves Favour, Professional Foul, The Real Thing, και Rosencrantz and Guildenstern Are Dead. Είναι ο συγγραφέας των σεναρίων:  Brazil, The Russia House και Shakespeare in Love. Έχει πάρει βραβείο ΄Οσκαρ και τέσσερα Tony Awards.
Στα θέματα του ιδιαίτερη προβολή έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η λογοκρισία και οι πολιτικές ελευθερίες μαζί με την εξερεύνηση της γλωσσολογίας και της φιλοσοφίας.
Γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία, από όπου έφυγε με την οικογένεια του λόγω της επικείμενης ναζιστικής κατοχής. Εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Βρετανία μετά τον πόλεμο, το 1946, έχοντας περάσει τα τρία χρόνια πριν (1943-1946) σε ένα οικοτροφείο στο Darjeeling στα Ινδικά Ιμαλάια. Μετά τις σπουδές σε σχολές στο Nottingham και Yorkshire, ο Stoppard έγινε δημοσιογράφος, κριτικός θεάτρου και στη συνέχεια, το 1960, θεατρικός συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: