Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

ΓΟΥΤΟΥ ΓΟΥΠΑΤΟΥ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ


 

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης:"Γουτού Γουπατού"

Με αφορμή «την Γιορτή της Μητέρας» θα παρουσιαστεί το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Γουτού Γουπατού, με ήρωα τον νοητικά καθυστερημένο Μανόλη. 
Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα, παρόλο που έχει περάσει ένας αιώνας από τη συγγραφή του (1899). 
Ένα διήγημα της τρίτης περιόδου της συγγραφικής δράσης του που χαρακτηρίστηκε ως περίοδος λυρισμού και πάθους, με ήρωες μετανάστες, ορφανά και αναξιοπαθούντες. 
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως που καθορίζει την πλοκή, είναι το πρόσωπο της μητέρας του ήρωα, που αν και δεν έχει εμφανή ρόλο, πρωταγωνιστεί στην ιστορία, μια που η αγάπη και η φροντίδα της γι αυτόν τον δυστυχισμένο άνθρωπο που όλοι περιγελούν, λειτουργεί καταλυτικά στον επίλογο καθορίζοντας και την προσωπικότητα του.

Τον πετροβολούσαν οι μάγκες της αγοράς, τον κορόιδευαν τα κορίτσια της γειτονιάς, τον φοβόντουσαν τα νήπια και τα βρέφη. Τον έλεγαν συνήθως ο «Ταπόης» ή «ο Μανόλης, το Ταπόι»

Τα επίπεδα ερμηνείας πολλαπλά. Η τραγελαφική εικόνα του ήρωα, η αναπηρία και η κ ο ι ν ω ν ι κ ή διάστασή της, το ανθρώπινο στοιχείο που αποτελεί μια αχτίδα αισιοδοξίας και τέλος η έννοια της διαφορετικότητας που συγκινεί και προβληματίζει βαθιά, το χιούμορ και η ανάλαφρη διάθεση όταν κρίνεται αναγκαία, αποτελούν αποκαλυπτικά στοιχεία της μεγάλης συγγραφικής δεινότητας του αγαπημένου συγγραφέα και της αέναης επικοινωνίας του με τους αναγνώστες του, μέσα στο χρόνο.

Δραματοποιημένη αφήγηση-επιμέλεια: Ολύνα Ξενοπούλου
Επεξεργασία ήχου- τεχνική επιμέλεια: Αθανάσιος Βουτέρης



Δεν υπάρχουν σχόλια: